kulturně folkórní akce Masopust 2012 "Masopustní průvod Klenčím & akce na pomoc koňskému útulku"

22.02.2012 13:15

Výbor pro rozvoj městyse Klenčí pod Čerchovem a okolí o.s.
uspořádal v sobotu 18.února kulturně-folklórní akci Masopust 2012 -
„Masopustní průvod Klenčím & akce na pomoc koňskému útulku“.
Sraz masek byl v hospůdce U Psůtků od 11h., kde bylo v salonku možné zakoupit masky, převléct a připravit se.  Úderem 14.h pak odtud vyšel průvod masek, v čele s dechovou kapelou Urna band zaskakující za Sedmihorku a mužským pěveckým sborem Haltravan, po kopci (kudy vedla stará císařská poštovní cesta) až k parkovišti u továrny nad Klenčí. Odtud pak vyšel průvod v čele s povozem, řízeným vodníkem, vezoucí živého Masopusta, jeho synka malého Masopusta, jeho dvojče bratra s jeho "synkem".   Za povozem šla Masopustova manželka & vdova, kat, soudce, řezník, upír, pirát a další masky následované  šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem se svojí pojízdnou kuchyní. Předvojem jim byli jezdci (kovboj a čert) na koních (Beníkovi a Lindě) z miřkovského útulku pro týrané koně „S.O.S. Život pro koně“ a postřekovský koně (Lukas a Natík) s jezdkyněmi (sexy pistolnicemi)
a poníček Davídek vedený další pistolnicí.
Za zvuků hudby a zpěvu prošel průvod po hlavní silnici celým Klenčím až k vlakovému nádraží.   Na prostranství mezi nádražím a restaurací U nádraží pronesl Venca Škalník z přistaveného valníku masopustní řeč v níž se zmínil o špatnostech, kterých se Masopust za uplynulý rok dopustil a následně byl pak za to Masopust sťat katem.
Po skončení popravy, potvrzení šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha o neživotě Masopustově, se přítomní přesunuli do sálu kulturního domu,
kde proběhl Masopustův pohřeb a po něm pak započala Masopustní zábava se vstupem pro všechny zdarma.
Na zastávkách (na parkovišti u továrny, před hospůdkou U Psůtků a na náměstí před Caffé barem K1 a Vinotékou Pod muzeem) bylo nabízeno občerstvení (pochutiny, jídlo, pití atd.) - pro masky zdarma. Akce byla opět pojednána i jako pomoc miřkovskému útulku pro týrané koně "S.O.S. - Život pro koně".  Při průvodu probíhala sbírka do kasiček a výtěžek byl předán představitelům útulku, kteří se akce též zúčastnili.  Trasa průvodu vedla jako každoročně přes celé Klenčí a byla dlouhá 2000 metrů.
Tradiční masopustní průvody se konaly v Klenčí do roku 1958, a pak byly obnoveny jen recesistické v letech 1971 až 1973.
V roce 2008 rok jsme obnovili tuto tradici po dlouhých 35, resp. 50 letech.
***
za přípravný výbor Masopustu 2012:   Jiří Anderle, zastupitel městysu a předseda pořádajícího Výboru pro rozvoj měsyse Klenčí pod Čerchovem a okolí  o.s.